Η συμμετοχή όλων μετράει!







Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ)

Δράσεις για την προστασία και την προαγωγή της υγείας κατοίκων και εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας

Η συμμετοχή όλων μετράει!

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας (ΠΥΣΤΕΤ).  Τα γραφεία του ΠΥΣΤΕΤ λειτουργούν στα Οινόφυτα, στο ισόγειο του Μεγάρου Δημοσθένη Λιάπη (δίπλα στα ΚΕΠ).
Το Παρατηρητήριο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας.
Στόχος του ΠΥΣΤΕΤ είναι η προστασία και προαγωγή υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων του Δήμου Τανάγρας μέσα από την έγκαιρη αναγνώριση σοβαρών προβλημάτων υγείας που παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα και πιθανόν σχετίζονται με την περιβαλλοντική ρύπανση, αλλά και συστηματικές δράσεις ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας.
 

Η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Τανάγρας, κ. Βασίλης Περγάλιας.


Η συμμετοχή όλων μετράει!
Η επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται καθημερινά στην περιοχή και συλλέγει ιατρικά δεδομένα σε συνεργασία με νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Παράλληλα, οι κάτοικοι συμπληρώνουν ερωτηματολόγια υγείας, στα οποία καταγράφεται η συχνότητα διαφόρων παθήσεων, και διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις και βιολογικές μετρήσεις.
Η επιστημονική ομάδα του ΠΥΣΤΕΤ επικοινωνεί τηλεφωνικά με κατοίκους του Δήμου Τανάγρας και τους καλεί να συνεργαστούν, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο υγείας. Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται με τη βοήθεια της επιστημονικής ομάδας του ΠΥΣΤΕΤ.
Η συμμετοχή και των κατοίκων των Δερβενοχωρίων θα βοηθήσει σημαντικά το έργο του ΠΥΣΤΕΤ, που ως στόχο έχει την προστασία της υγείας του τοπικού πληθυσμού.
Το ΠΥΣΤΕΤ δεσμεύεται και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται, έχοντας λάβει σχετική άδεια και από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για το ιατρικό απόρρητο. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται δεν έχουν σκοπό να παρέχουν πληροφορίες για την υγεία, τις παθήσεις ή τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ατόμων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι εμπιστευτικές και χρησιμοποιούνται μόνο για επιστημονικούς και στατιστικούς σκοπούς, με σκοπό την προαγωγή της υγείας των κατοίκων του Δήμου Τανάγρας και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, στο πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης λειτουργεί η γραμμή επικοινωνίας 22620-31440, όπου οι κάτοικοι μπορούν να αναφέρουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και μπορεί να σχετίζεται με την περιβαλλοντική ρύπανση, να λαμβάνουν σχετική πληροφόρηση από ιατρούς ή να ενημερώνουν για θέματα Δημόσιας Υγείας που τους ανησυχούν, π.χ. ποιότητα του αέρα ή του νερού, σκουπίδια, στάσιμα νερά/κουνούπια κλπ.
  
 
Eκδήλωση που πραγματοποιήσαμε στις 13/12 στα Οινόφυτα στο πλαίσιο της 1ης Εβδομάδας Προαγωγής Υγείας με θέμα την υγιεινή διατροφή

Εβδομάδες Προαγωγής Υγείας
Η επιστημονική ομάδα του ΠΥΣΤΕΤ διοργανώνει επίσης Εβδομάδες Προαγωγής Υγείας. Στο πλαίσιο των Εβδομάδων Προαγωγή Υγείας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την ενημέρωση των κατοίκων για σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία όλων, όπως η υγιεινή διατροφή και η πρόληψη της παχυσαρκίας, η σωματική δραστηριότητα, η πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος, κ.α. Το κεντρικό θέμα της 1ης  Εβδομάδας Προαγωγής Υγείας που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο (12-18 Δεκεμβρίου) ήταν η Διατροφή. 

Η 2η Εβδομάδα Προαγωγής Υγείας θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου σε διάφορες περιοχές του Δήμου με κεντρικό θέμα τη Σωματική Δραστηριότητα. Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Δευτέρα 13/3: 18:00 – 19:30  (Δημαρχείο Άρματος) Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό με θέμα τη Σωματική Δραστηριότητα
Τρίτη 14/3: 18:00 – 19:30 (ΚΑΠΗ Αγίου Θωμά) Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό με θέμα τη Σωματική Δραστηριότητα
Τετάρτη 15/3: 18:00 – 19:30 (Ενοριακό Κέντρο Ασωπίας) Ενημερωτική Εκδήλωση για το κοινό με θέμα τη Σωματική Δραστηριότητα
Πέμπτη 16/3: 18:00 – 19:30 (ΚΑΠΗ Δηλεσίου) Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα η Σωματική Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία
Παρασκευή 17/3: 18:00 – 19:30 (ΚΑΠΗ Σχηματαρίου) Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα η Σωματική Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία
Το Παρατηρητήριο & Κέντρο Προαγωγής Υγείας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον Δήμο Τανάγρας είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια υλοποίησης προληπτικών δράσεων που προκύπτει από στενή συνεργασία του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Τανάγρας.

Η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων μας. Η συμμετοχή μας μετράει!
Επικοινωνία:
 




Γραφείο ΠΥΣΤΕΤ στα Οινόφυτα: Ισόγειο Μεγάρου Δημοσθένη Λιάπη
τηλ: 22620 31440,
Email: info_pystet@med.uoa.gr
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 08:30-16:30

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φονικές νταλίκες

Θυρανοίξια Αγ. Βασιλείου στη Ξερόβρυση

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ... ΔΗΜΑΡΧΟ!