Θυρανοίξια Αγ. Βασιλείου στη Ξερόβρυση

Μέσα σε κλίμα ευλάβειας, θρησκευτικής κατάνυξης και έντονης συγκίνησης έγιναν το Σάββατο 11 Οκτωβρίου τα θυρανοίξια της δισυπόστατης, αφιερωμένης στον  Αγ. Βασίλειο και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, εκκλησίας, στη Ξερόβρυση Σκούρτων.




Η οικοδόμηση αυτής της εκκλησίας αποτέλεσε όνειρο ζωής για την κα Ζωή Αγαθή και το σύζυγό της κ. Ανδρέα Μαρή, οι οποίοι, χωρίς φειδώ προσωπικής εργασίας, χρημάτων και αγάπης, το είδαν να πραγματοποιείται με τον καλύτερο τρόπο.


Οι ανάδοχοι της υπέροχης εκκλησίας

Η τελετή έγινε μέσα στο μαγευτικό σκηνικό του δάσους της Ξερόβρυσης και οι οικοδεσπότες είχαν προβλέψει ώστε όλα να είναι τέλεια!

Ο ναός χτίστηκε με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, με πέτρες που βγήκαν στην επιφάνεια από την εκσκαφή των θεμελίων. Σύμφωνα με όσα μας είπε η κα Ζωή Αγαθή, στο ίδιο σημείο υπήρχε εκκλησάκι του Αγ. Βασιλείου, τα ερείπια του οποίου υπήρχαν παλαιόθεν στον τόπο (πάνω από 1000 χρόνια) και κάτω απ' αυτά υπήρχε ένας αρχαίος ελληνικός ναός, πιθανότατα θεμελιωμένος κατά την Ελληνορωμαϊκή εποχή (υπόθεση που προκύπτει από την πρόχειρη χρονολόγηση του χαμηλού κίονα που βρέθηκε κατά την εκσκαφή και τοποθετήθηκε ευρηματικά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας από τον κ. Ανδρέα Μαρή!)

Το προαύλιο του ναού υπερυψώθηκε και το εντυπωσιακό τεράστιο, αιωνόβιο δέντρο που υπήρχε δίπλα στην εκκλησία ενσωματώθηκε στο σκηνικό, μοιάζοντας σα να προστατεύει με τα τεράστια κλαδιά του το εκκλησάκι. Το παρακείμενο πηγάδι αξιοποιήθηκε ανάλογα!




Ό,τι είδαμε σ' αυτό το χώρο έχει τη σφραγίδα του σεβασμού και είναι φτιαγμένο με μεράκι, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Θα αναφέρω μία απ' αυτές τις λεπτομέρειες που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση... σε όλη τη διαδρομή από τα Σκούρτα μέχρι και τη Ξερόβρυση είχαν τοποθετηθεί καλαίσθητες ταμπέλες που δε θα επέτρεπαν σε κανέναν επισκέπτη να χαθεί!!!!

Η θαυμάσια φορητή εικόνα του Αγ. Βασιλείου φιλοτεχνήθηκε από την αγιογράφο κα Ελένη και οι υπέροχες αγιογραφίες εντός του ναού αποτελούν έργο του αγιογράφου κ. Αντώνη Γκουρβέλου.




Μας εντυπωσίασε η σεμνότητα του κ. Ανδρέα Μαρή, ο αεικίνητος δυναμισμός της κας Ζωής Αγαθή, που είχε ετοιμάσει τα πάντα στην εντέλεια και η συγκίνηση της κας Αθηνάς Αγαθή, μιας Γυναίκας-Μητέρας-Σύμβολο για τον τόπο μας.




Στην τελετή παραβρέθηκε πολύς κόσμος, μεταξύ των οποίων ο τ. Δήμαρχος Δερβενοχωρίων κ. Ευάγγελος Αγάθης, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Δ.Δ. Σκούρτων κ. Γιάννης Σαμπάνης με τη σύζυγό του, η μητέρα του κ. Μαρή, ο κ.Κώστας Ταμπουρατζής με τη σύζυγό του, ο κ. και η κα Σπύρου Γκίκα, ο κ. και η κα Μπερτζιά, ο κ. και η κα Λεωνίδα Νοδάρα, ο κ. Αλέξανδρος Μητάκης, οι κ. Βαγγέλης και Χρήστος Ι. Αγαθής και πολλοί άλλοι.



Την ιδιαίτερη λειτουργία των θυρανοιξίων τέλεσε υποδειγματικά ο πάτερ Αθανάσιος.

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 και ολοκληρώθηκε ακριβώς ένα χρόνο μετά. Το κόστος κατασκευής ανέλαβε ο κ. Μαρής και σ' αυτή του την προσπάθεια τον συνέδραμαν ως ''χορηγοί'' : ο κ. Λειβιδιώτης (πρόσφερε τα πλακάκια του δαπέδου), οι κ. Βαγγέλης & Νίκος Κιόκιας (τα τοποθέτησαν), οι κ. Βαγγέλης & Χρήστος Ι. Αγαθής (ανέλαβαν το κόστος κατασκευής της στέγης) και ο κ. Ευάγγελος Κ. Αγαθής (πόρτα και παράθυρα). 

Την επόμενη μέρα στο ναό τελέστηκε η Κυριακάτικη λειτουργία και ακολούθησε εορταστικό γεύμα με εκλεκτό φαγητό και παραδοσιακό γλέντι, αντάξιο των οικοδεσποτών....

Τους ευχόμαστε να είναι πάντα άξιοι για τέτοια έργα - που είναι διπλά άξια συγχαρητηρίων σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε- και η ευλογία του Θεού να τους ακολουθεί στη ζωή τους.

Μπράβο τους!!!!





















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φονικές νταλίκες

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ... ΔΗΜΑΡΧΟ!