Τζάμπα ρεύμα!!! Έρχεται...





Δεν θα ξαναπληρώσουν λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οι Δερβενοχωρίτες αν ο Λ.ΑΓ.Η.Ε αποδεσμεύσει τα τεράστια ποσά που παρακρατεί χρόνια!


Μηδενικοί λογαριασμοί σε Στεφάνη και Δάφνη, μειωμένοι σε Πύλη και Σκούρτα.



Να ασκήσει "βέτο" και πιέσεις ο Δήμος για να πάρουν οι δημότες  το ΔΩΡΕΑΝ ρεύμα που δικαιούνται!

Τζάμπα ρεύμα θα πάρουν οι οικιακοί καταναλωτές 272 Δημοτικών και Τοπικών Διαμερισμάτων της χώρας (μεταξύ των οποίων και τα Δερβενοχώρια), σε συνολικά 11 δήμους της χώρας, στις περιοχές των οποίων λειτουργούν σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικά, πλην φωτοβολταϊκών).


Μηδενικούς λογαριασμούς ή σημαντικές εκπτώσεις στο κόστος του ρεύματος ελπίζουν ότι θα  δουν από φέτος χιλιάδες κάτοικοι δήμων, στα όρια των οποίων βρίσκονται εγκατεστημένες μονάδες ΑΠΕ. Αυτό προβλέπει η απόφαση για τον επιμερισμό του ειδικού τέλους στους οικιακούς καταναλωτές των δήμων με μονάδες πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, το Δεκέμβριο του 2014. Απόφαση που δεν έχει εφαρμοστεί, τουλάχιστον για τη περιοχή μας. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί είναι πολύ μεγάλα και αν αποδοθούν, οι Δερβενοχωρίτες δε θα ξαναπληρώσουμε ρεύμα!!!

Συγκεκριμένα, για τους οικιακούς καταναλωτές των περιοχών με ΑΠΕ, η ΚΥΑ προβλέπει επιδότηση 100% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 2.000 κιλοβατώρες, 50% για τετραμηνιαίες καταναλώσεις από 2.000 έως 3.000 κιλοβατώρες και καθόλου επιδότηση για μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Οι συντελεστές αυτοί αφορούν το κομμάτι της έμμεσης επιδότησης, δηλαδή για το 70% του ποσού που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι παραγωγοί ΑΠΕ στις τοπικές κοινωνίες όπου είναι εγκατεστημένοι. Το υπόλοιπο 30% δίνεται ως άμεση πίστωση και είναι ισόποσο για όλους τους δικαιούχους ανεξαρτήτως κατανάλωσης ρεύματος. Σημειώνεται ότι για να υπολογιστεί η ετήσια επιδοτούμενη κατανάλωση ενέργειας (έμμεση επιδότηση), αθροίζονται οι τρεις τελευταίοι τετραμηνιαίοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί.
Στη συνέχεια σε κάθε δήμο ή κοινότητα, αθροίζονται όλες οι καταναλώσεις των δημοτών και αποδίδεται σε κάθε δικαιούχο το ποσό της πίστωσης που του αναλογεί.Σημειώνεται τέλος ότι, δικαιούχοι της πίστωσης είναι όσοι καταναλωτές έχουν ενεργή ηλεκτρική σύνδεση κατά την ημερομηνία που αποδίδεται το ποσό.
Σύμφωνα με την Απόφαση, οι κάτοχοι Άδειας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΗ και λοιποί πάροχοι) πιστώνουν, μέσω του πρώτου λογαριασμού που εκδίδεται μετά τη σχετική διαδικασία εκκαθάρισης, στους δικαιούχους το ποσό με τη ένδειξη "Έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή σας". 

Βεβαίως ο λογαριασμός ρεύματος «μηδενίζεται» σε κάποιους μικρότερους δήμους ή κοινότητες, όπου υπάρχουν λίγοι κάτοικοι και πολλές μονάδες ΑΠΕ, ώστε να φτάσει το ποσό να καλύψει όλες τις καταναλώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το τέλος που πληρώνεται από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας κατανέμεται στους δικαιούχους και φέρνει γενναίες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών.
Θυμίζουμε ότι βάσει νόμου οι παραγωγοί ΑΠΕ είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ποσό που αποδίδεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές των δήμων, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον προκύψουν αναδρομικές πιστώσεις τότε αυτές υπολογίζονται κατά το έτος της τιμολόγησης. Βάσει του νόμου, η συνολική παρακράτηση επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ είναι 3% και κατανέμεται ως εξής : Το 1% στους κατοίκους των κοινοτήτων όπου βρίσκονται εγκατεστημένα μέσω μείωσης στους λογαριασμούς ρεύματος, το 1,7% στους ΟΤΑ και το 0,3% καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 2 χρόνια από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ (Μανιάτης - Παπαγεωργίου) είχε υπογράψει την υπουργική απόφαση με την οποία αποσαφηνιζόταν ο τρόπος με τον οποίο θα έπρεπε να διανεμηθεί η ειδική παρακράτηση που γίνεται στο τζίρο των αιολικών και υδροηλεκτρικών έργων, στους Δήμους που είναι εγκατεστημένοι τέτοιοι σταθμοί και στους λογαριασμούς ρεύματος των Δήμων αυτών, εμείς δεν έχουμε δει καμιά έκπτωση και καμιά μείωση στους λογαριασμούς μας!

Οι φορείς των ΑΠΕ δέχονται δεκάδες ερωτήματα από τις τοπικές κοινωνίες για τις λεπτομέρειες και ημερομηνίες εφαρμογής της απόφασης αυτής, χωρίς να μπορούν να απαντήσουν κάτι, καθώς ουδείς γνωρίζει τι έγινε με αυτή την υπόθεση. Πέραν των άλλων, έχει δημιουργηθεί ζήτημα αξιοπιστίας για τις – λίγες – νέες επενδύσεις ΑΠΕ σε τοπικό επίπεδο, καθώς οι κάτοικοι και οι Δήμοι αμφιβάλλουν αν ποτέ θα εισπράξουν τα χρήματα αυτά.
Για την "ιστορία" θα αναφέρουμε ότι η διάταξη για τη μείωση στο ρεύμα λόγω ΑΠΕ είχε προβλεφθεί στα πλαίσια του νόμου 3851/2010 σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονταν οι δικαιούχοι και ο τρόπος διανομής. Έκτοτε πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα τρία χρόνια, μέχρι που ήρθε ο νόμος 4203/2013 σύμφωνα με τον οποίο, ο τρόπος προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών που θα πρέπει να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές θα καθορίζονταν με «κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
Πέρασε άλλος ένας χρόνος χωρίς να συμβεί το παραμικρό, με την απόφαση να καθυστερεί λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων που είχαν προκύψει σχετικά με τον ακριβή υπολογισμό των ποσών που θα πιστωθούν αναδρομικά στους λογαριασμούς των καταναλωτών, για την τετραετία 2010-2013.
Η Απόφαση εκδόθηκε τελικά το Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 το ποσό που είχε παρακρατηθεί και βρισκόταν στο ταμείο του προς απόδοση, ήταν της τάξεως των 16,5 εκατ. ευρώ. Εκ των 16,5 εκατ. ευρώ, το 74% προερχόταν από την παρακράτηση επί του τζίρου λειτουργίας αιολικών πάρκων, ενώ ποσοστό 13,5% προερχόταν από την παρακράτηση επί των εσόδων λειτουργίας μικρών υδροηλεκτρικών έργων.
Κάναμε πολλές προσπάθειες να επικοινωνήσουμε με τον Λ.ΑΓ.Η.Ε και να μάθουμε "τι μέλλει γενέσθαι" μ' αυτό το επίμαχο ζήτημα εν καιρώ κρίσης, αλλά δεν τα καταφέραμε. Τα τηλέφωνα του οργανισμού δεν τα σηκώνει κανείς και δεν είχαμε καμιά απάντηση στα ερωτήματά μας στα  e mails που στείλαμε. Στο αρμόδιο Υπουργείο όλοι δηλώνουν ...αναρμόδιοι να απαντήσουν στην απλή ερώτηση "πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση;" και έτσι μόνο ο Δήμος μας απομένει αρμόδιος να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή της!!!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φονικές νταλίκες

Θυρανοίξια Αγ. Βασιλείου στη Ξερόβρυση

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ... ΔΗΜΑΡΧΟ!